Nov252016

Stark ökning av deltagare på Natural Products Scandinavia & Nordic Organic Food Fair 2016

MalmöMässan var verkligen epicentrum för allting ekologiskt/naturligt i förra veckan, då ca 5000 inköpare, detaljister, grossister, distributörer, producenter, m.fl. från hela världen samlades på Nordic Organic Food Fair och Natural Products Scandinavia.

Nordens enda fackmässa för ekologisk/naturlig mat och dryck, naturlig hudvård och kosmetik, naturlig hälsa och egenvård och produkter för en hållbar livsstil, ägde rum i Malmö den 16-17 november. Ett rekordbrytande 4912 deltagare (en ökning med 25 % mot 2015), kom för att se, känna, klämma och smaka de spännande nyheterna som de 375 utställarna visade upp där.

Deltagare som representerade fler än 2000 olika företag från 68 länder fyllde mässhallen under två intensiva dagar och det är värt att notera, att en fjärdedel av besökarna angav att de köper in för drygt en miljon euro och att 16 % köper in för mer än fem miljoner euro. Och de vill ha Skandinaviska produkter.

En höjdpunkt på mässan var när vinnarna i kocktävlingarna korades, liksom när priserna delades ut till vinnarna i de olika produktkategorierna, som röstats fram av besökarna. Dit räknas också de högklassiga föreläsningarna på tre olika scener, där framstående experter delade med sig av sina kunskaper och erfarenheter. En nyhet för året var seminariet om Miljömässigt Hållbara Förpackningar, som liksom många andra föreläsningar och seminarier lockade så många åhörare att en del fick hålla tillgodo med ståplatser.

Mässchefen Anne Seeberg säger så här ”Suget efter ekologiskt och naturligt här i Norden har aldrig varit större än nu och det fortsätter växa, precis som den här mässan!”

”I år kunde man verkligen känna energin och entusiasmen överallt inne i mässhallen. Gångarna var packade med inköpare som ville göra affärer och vi har hört från flera av våra utställare att de redan fått in beställningar och gjort upp distributionsavtal”.

”Det är otroligt hur mässan har uppmärksammats av alla som verkar i den här viktiga branschen. Den är idag ordentligt etablerad, inte bara som ett måste-evenemang i Skandinavien, utan faktiskt som ett av de viktigaste eventen för ekologiskt och naturligt i hela världen. Om man därtill lägger en 25 % ökning av besökarantalet så kan vi inte önska oss mer, i alla fall inte i år!”

”Ett stort tack går till våra samarbetspartners bland branschorganisationer och mediaföretag, för deras mångåriga, ovärderliga bidrag, samt till de utställande företagen för att de gör mässan så spektakulär. Ett stort tack också till alla de tusentals besökare som kom hit och gjorde årets upplaga till en sådan succé.”

De tunga namnen samlas på mässan

Även i år kom majoriteten av besökarna från Danmark och Sverige (68 %) och bland dem hittar vi viktiga inköpare och beslutsfattare från ledande företag inom dagligvaruhandel, foodservice, (privata och offentliga storkök), apotek, hälsofackhandel, stora producenter och distributörer, m.fl.

Bland alla dessa besökare hittar vi t.ex. ICA Sverige, Axfood, Dansk Supermarked, Coop Sverige, Coop Danmark, Life, HKC Egenvård, Matas, Life Everkost, Netto, Ikea, Lidl, Lidl Danmark, Aldi, Willys, Danasan, TJX Europe, Wholefood Planet Organic, Helsam, Planet Organic, Dagrofa, Svensk Cater, Dansk Cater, Dole, Everfresh, Kung Markatta, Martin&Servera, Hälsokraft, Matas, Gymgrossisten, Mat.se, 7-Eleven Danmark, Infinity Foods, Nemlig.com, T-Eleven, Reitan Danmark, Reitan Servicehandel Sverige, FoodService Danmark, Ruohonjuuri, Menigo Foodservice, Zacho Foods Danmark, Orkla Foods, Urtekram, Arnold Suhr Netherlands, Bodystore.com, Matsmart in Scandinavia, Rema 1000, BC Hospitality Group, Aduki Oy Finland, Naturkost Übelhör, Renée Voltaire, Haugen-gruppen Norge, Midsona, Lantmännen, Saltå Kvarn, Saba Fruit, Kobia, Caldic, Werners Gourmetservice, Bringwell och Magasin du Nord.

”Hållbarhet är en väldigt viktig del av vårt kunderbjudande, en del som vi ständigt utvecklar. Mässan erbjuder utomordentliga möjligheter att få en överblick över nya produkter, nya leverantörer och nya trender” säger Sylvie Königsmark, kategorichef för Skönhet & Hälsa på Coop Sverige AB.

“Ett besök på Natural Products Scandinavia är det bästa sättet att snabbt skaffa sig en ordentlig insikt i den nordiska marknaden för naturliga och ekologiska produkter. Det är den perfekta marknadsplatsen för dem som vill etablera sig på den nordiska marknaden och som söker efter nya spännande varumärken”, säger Henrik Olteng, VD hos Weleda Nordic, samt styrelseordförande i NOC, branschorganisationen för naturlig hudvård och kosmetik.

“Nordic Organic Food Fair är alltid en inspirerande mässa och värdefull för att det är lätt att hitta nya affärspartners och spana in nya produkter och trender”, tycker Jacob Nielsen, som är livsmedelsinköpare på Magasin du Nord i Köpenhamn.

”Mässan är perfekt för alla företag som vill visa upp sig för ekobranschen. En strålande mässa och vi kommer definitivt tillbaka nästa år”, säger Alejandro Franco, medgrundare av Kaffe Bueno ApS

400 utställare beräknas komma år 2017

Den kraftiga ökningen av antalet besökare bidrog till att många utställare tyckte att årets mässa var den största och bästa hittills. Tack vare att ytan ökade med 13 % kunde de 375 utställande företagen visa upp fler nya, innovativa produkter än någonsin tidigare. För att möta den kraftigt växande efterfrågan på monterplatser, från företag som vill in på den viktiga nordiska marknaden, har arrangören Diversified Communications UK tillkännagivit att man planerar att utöka till drygt 400 utställare nästa år.

Även under 2017 kommer mässan att stå värd för nationella och internationella paviljonger, från bl.a. KRAV, Organic Denmark, Italien, Holland, Tyskland och de Baltiska staterna.

Nordiska ekokocktävlingar

På de nordiska ekokocktävlingarna, arrangerade av Föreningen Ekokockar, fick de duktiga ekokockarna från Sverige, Norge, Finland och Estland visa upp sina kulinariska färdigheter. Ekokockarna spelar en viktig roll i arbetet för att främja den ekologiska tillväxten och i år bjöd de dessutom publiken på en rad kreativa menyförslag.

Håvard Klempe som är kock på Credo i Trondheim kröntes till Nordic Organic Chef of the Year och Viktor Arabzadeh, från Upper House i Göteborg tog hem titeln som Årets Ekokock. Den prestigefyllda kampen om vilket lag som skulle kamma hem förstapriset i tävlingen Unga Ekokockar vanns av lag Tannbergskolan / Lycksele och där ingick Johanna Eliasson, Ebba Wilhelmsson och Moa Isaksson.

Natural & Organic Awards Scandinavia

Med nya produktlanseringar från de senaste tolv månaderna hade mässan ett rekordbrytande 150 produkter i ”Natural & Organic Awards Showcase”, där besökarna fick rösta på sina favoriter. De bästa produktnyheterna i tio kategorier delades ut, plus ett pris för Mest Unika Produkt (delades ut av facktidskriften Butikstrender), samt mässans mest prestigefyllda utmärkelser, två ”Lifetime Achievmant Awards”, delades ut vid prisceremonin i slutet av första dagen.

Samtliga vinnare i de olika kategorierna år 2016:

Best New Health & Nutrition Product: Back on Track – Chia Humara

Best New Natural Food Product: Biofood-Biolivs AB – Fairtrade Chocolate

Butikstrender Most Unique Product Award 2016: Macacos – Cajá

Best New Eco/Natural Living Product: Mulieres – Natural Detergent “Rose Garden”

”Vi uppskattar verkligen att vår hängivenhet och vårt hårda arbete för en hållbar livsstil har uppmärksammats på denna fantastiska mässa. Det är en stor ära för oss att vinna det här fina priset i ädel kamp med så många andra exceptionella produkter. Det har varit en strålande bra mässa och vi har fått kontakt med potentiella distributörer, inte bara i Skandinavien, utan faktiskt från hela världen. Det här är utan tvekan det bästa stället att lansera nya produkter”, säger Merylin Rüütli, medgrundare av Mulieres.

Best New Natural Beauty Product (cosmetics, haircare, beauty supplement): Bruns – Bruns Balsam Nr 03

”Vi är så glada och stolta över att ha tilldelats denna fina utmärkelse och vi tror på den här mässan, som stimulerar kreativt tänkande och ger oss en möjlighet att exponera varumärket. Vi kommer definitivt att ställa ut igen 2017 och rekommenderar alla att besöka mässan”, säger Cecilia Nilsson & Johanna Lindskog, grundare av Bruns.

Best New Natural Skincare Product (face & body): Pharma GP ApS – Vilact 24/7 Heel Repair Cream

”Vi är mycket nöjda med att ha vunnit detta fina pris och det är extra fint med tanke på att vi vinner för andra året i rad. Vi har ställt ut på Natural Products Scandinavia flera gånger och där har kunnat visa upp våra produkter för både nya kunder och potentiella distributörer” säger Pernille Steenfat från Pharma GP ApS.

Best Organic Non-Food: OrganiCup – Organicup

”Här på OrganiCup är vi så glada och stolta över att ha tilldelats en så fin utmärkelse. Vi är övertygade om att detta pris och denna fantastiska mässa kommer att hjälpa oss att öka medvetenheten bland kvinnor om bättre menstruations hälsa och om menskoppar” säger Gitte Dalberg-Larsen som är försäljningschef hos OrganiCup.

Best New Natural Drink Product: Tropicsoul – Tropicsoul

”Vi är så lyckliga och stolta för det fina priset som röstats fram av en så kvalificerad publik, men också för att priset uppmärksammar en verklig premiumprodukt. Och vi räknar också med att det kommer att stärka vårt varumärke och ge oss möjligheter att expandera ordentligt på den tuffa skandinaviska marknaden”, säger Peter Bäckman, delägare i Tropicsoul.

Best New Organic Drink/Beverage: Caribbean Vintage – K’Shiri

”Den exceptionella kreativiteten och det enorma utbudet av nya produkter, smaker och innovationer på Natural Products Scandinavia och Nordic Organic Food Fair 2016, visar än en gång att ekologiskt och naturligt är den nya livsstilen i Skandinavien. Årets mässa blev en stor framgång för oss och vi är särskilt stolta över att ha vunnit detta fina pris, eftersom det innebär ett internationellt erkännande av våra höga ambitioner med vårt ständiga kvalitets- och utvecklingsarbete” säger Georges Sainte-Rose-Fanchine, VD hos Caribbean Vintage.

Best New Organic Food Product: Go4Raw – Go4Raw Bars

Best New Organic Special Diet Food (vegetarian, vegan, free-from): Go4Raw – Go4Raw Crackers

”Att vinna två utmärkelser är en enorm framgång för vårt företag, speciellt med tanke på att Go4Raw startades så sent som förra året. Det är ett fantastiskt erkännande och visar att inköparna på mässan har förstått vilken kvalitetsprodukt Go4Raw är, liksom de Bulgariska ekoprodukter vi erbjuder. Natural Products Scandinavia har varit en stor framgång för oss, och vi har träffat stora dagligvarukedjor, distributörer, legotillverkare, m.fl. och vi har redan bokat vår monter för nästa års mässa. Det är helt enkelt den bästa mässan i Europa för naturliga och ekologiska produkter”, säger VD Plamen Medarov från Go4Raw®.

The Natural Lifetime Achievement Award: Tom Johnsson & Maibritt Johnsson (Max Medica and Green Medicine)

”Det är en stor ära för oss att få ett sådant erkännande, särskilt med tanke på att juryns motivering tog fasta på precis det som varit så viktigt för oss. Vår affärsmodell fokuserade på tillit, lojalitet, ärlighet och vetenskap. Vårt mål var alltid att kunden skulle få en produkt som gav dem mer än vad de förväntat sig och att handlaren alltid skulle kunna lita på oss. Att besöka mässan, vilket vi gör varje år, är alltid ett nöje, men årets mässa var utan tvekan den absolut bästa någonsin. En spännande produktmix, bra layout i hallen och vi älskade jazzbandet som dök upp lite oväntat”, säger Tom och Maibritt Johnsson (grundare av Max Medica och Green Medicine).

The Organic Food Lifetime Achievement Award: Cecilia & Olle Ryegård (Ekoweb)

”Denna fina utmärkelse betyder mer för oss än vi kan förklara. Vi har lagt ner massor av hårt arbete under de ca 20 år vi drivit vårt företag och alltid försökt ge vårt bästa, men att vi skulle få applåder och pris för det, hade vi aldrig kunnat föreställa oss. Detta erkännande och denna uppmärksamhet, det gör stor skillnad för oss och betyder mycket för livsmedelsbranschen, den näringsgren som spelar störst roll för folks liv och för hela planeten. Det är helt överväldigande för oss, så tusen, tusen tack”, hälsar Cecilia och Olle Ryegård (grundare av Ekoweb).

Spara datumet om 2017

Natural Products Scandinavia och Nordic Organic Food Fair återkommer till Malmö den 15-16 november 2017.  För mer information, gå in på www.naturalproductsscandinavia.com och www.nordicorganicexpo.com.

###

 

För mediafrågor och fotografier hänvisar vi till:
Emma-Louise Jones, PR-chef
t: +44 (0)1273 645134
e: [email protected]
Website: www.divcom.co.uk
Twitter: www.twitter.com/DiversifiedUK

För utställarfrågor hänvisar vi till:
Anne Seeberg, Event Director
t: +44 (0)1273 645124
e: [email protected]
Website: www.naturalproductsscandinavia.com or www.nordicorganicexpo.com
Twitter: www.twitter.com/NPScandinavia or www.twitter.com/NordicOrganic

Skandinavienkontoret
Lars Larsson, Nordic Manager
Nordenskiöldsgatan 13, S – 211 19 Malmö, Sweden
t: +46 702 661170
e: [email protected]

Noterat:

Nordic Organic Food Fair nominerades 2014 i kategorin “Bästa Fackmässa under 2000 kvm” i den årliga tävlingen Excellence Awards, som arrangeras av den engelska branschorganisationen UK’s Association of Event Organisers. 

Natural Products Scandinavia vann kategorin “Bästa Nya Internationella Mässa” år 2013 i tävlingen Excellence Awards, arrangerad av branschtidskriften UK’s Exhibition News och var även finalist i tävlingen om titeln “Bästa Nya Mässa”, som arrangeras av den engelska branschorganisationen UK’s Association of Event Organisers. 

Högupplösta bilder kan beställas från:

NPS Logo: https://www.naturalproductsscandinavia.com/wp-content/uploads/NPS2016_logo.jpg
NOFF Logo: https://www.naturalproductsscandinavia.com/wp-content/uploads/NOFF2016_logo.jpg
https://www.naturalproductsscandinavia.com/wp-content/uploads/NPS2016_STANDISLES-002.jpg
https://www.naturalproductsscandinavia.com/wp-content/uploads/NPS2016_STANDISLES-050.jpg
https://www.naturalproductsscandinavia.com/wp-content/uploads/NPS2016_STANDISLES-026.jpg
https://www.naturalproductsscandinavia.com/wp-content/uploads/NPS2016_INTERACTIONS-053.jpg
https://www.naturalproductsscandinavia.com/wp-content/uploads/NPS2016_STANDISLES-042.jpg
https://www.naturalproductsscandinavia.com/wp-content/uploads/NPS2016_FEATURES-040.jpg

Diversified Communications UK (Diversified UK) är ett snabbväxande företag som anordnar branschmässor och förlägger publikationer, med bas i Brighton, Peterborough, och Nailsworth, Glos. Diversified UK:s meritlista inkluderar Nordic Organic Food Fair i Malmö, Sverige (arrangerad parallellt med Natural Products Scandinavia); Natural & Organic Products Europe (London); Natural and Organic Awards; Natural Products News; Natural Beauty News; lunch!; Casual Dining; Commercial Kitchen; Ocean Business; OceanBuzz; MARELEC Marine Electromagnetics conference; SITS – The Service Desk & IT Support Show; SITS Insight; Euro Bus Expo; Coach & Bus UK; British Tourism & Travel Show; routeone magazine; and Coach Monthly.  Mer information finns på: www.divcom.co.uk.

Diversified UK är en del av Diversified Communications, ett ledande internationellt mediaföretag, som erbjuder marknadstjänster, utbildning och information via globala, nationella och regional arrangemang och möten, digitala och tryckta publikationer, TV-stationer, mm. Diversified arbetar med en rad olika branscher, däribland: fisk & skaldjur, storkök, naturligt och ekologiskt, egenvård, sjöfart, mm. Företaget har sitt huvudkontor i Portland, Maine, USA och sysselsätter över 850 anställda, i åtta dotterbolag i sju länder. För mer information, besök: www.divcom.com.

No comments yet.

Leave a Reply

Top